Monelle 60-luvun puolivälin kieppeillä syntyneelle jalkapallofanille ensimmäiset muistot MM-jalkapallosta ovat vuoden 1978 Argentiinan MM-kisoista. Pikkupoikia ei voinut tuolloin vähempää kiinnostaa se, että kisat oli annettu arveluttavasti Argentiinalla ja silloinen sotilasjuntta terrorisoi ”väärällä” tavalla ajattelevia ihmisiä.

Kisat jäivät pikkumiesten mieleen siitä, että niitä tuijotettiin yleistyneistä väritelevisioista ja siksi, että Argentiinan pelatessa yleisö heitteli paperisilppua ilmaan. Sitä ei aikalaisista unohda kukaan, niin omituiselta tavalta se näytti.

Silloin syntyi monelle myös mielikuva siitä, millaiselta huippuvalmentaja näyttää. Luonnollisesti kuvissa esiintyi muita enemmän Cesar Luis Menotti, Argentiinan valmentaja. Pitkät hiukset, vahva karisma ja silloiseen tapaan lähes jatkuvasti penkillä palava savuke loivat mielikuvan siitä, mitä huippuvalmentajat tekevät. Tietysti majesteettisesti annetut ohjeet ja käskyt kentälle vaativat oman koreografian. Menotti oli ikimuistoinen henkilö.

Tarinaan kuului luonnollisesti se, että Argentiina eteni aina maailmanmestaruuteen asti. Jatkopaikan junailussa epäillään edelleen olleen jotain hämärää, sillä siihen asti vahvasti pelannut Peru romahti juuri sopivasti, sopivalla maalierolla, Argentiinaa vastaan. Ja näin oli Brasilia pelistä pois. Finaaliin tuli vastaan Hollanti, joka veti vielä 1974 -superjoukkueen hengessä, vaikka Johan Cruyff ei joukkueessa ollut mukana erilaisten koukeroiden vuoksi.

Mario Kempes teki finaalissa kaksi maalia, joista ratkaisevan jatkoajalla. Kempesistä tuli juhlittu sankari ja vielä tuolloin valtaosaltaan Argentiinassa pelanneet pelaajat avasivat oven Eurooppaan – kuten Ozzy Ardiles ja Ricardo Villa. Myös Menotti itse hyödynsi ilmasillan ja valmensi myöhemmin esimerkiksi Barcelonaa, Atletico Madridia ja Sampdoriaa. Yhteensä miehen valmennusura jatkui 37 vuotta.

Rohkeuden puutteesta ei lempinimellä ”El Flaco” – Laiha – tunnettua Menottia voi syyttää. Hän jätti Diego Maradonan pois 1978 joukkueesta vaikka ”El Diego” oli jo tuossa vaiheessa Argentiinassa supertähti. Seuraavana vuonna Menotti valmensi Argentiinan nuorten maailmanmestariksi, tähtenään Maradona.

Maradona oli myös mukana MM-kisoissa 1982, mutta ne menivät vahvasta pelaajalistasta huolimatta penkin alle niin Argentiinalla kuin Menottilla. Lähtö tuli ennen ratkaisupelejä.

Joka tapauksessa Cesar Luis Menottilla on paikkansa jalkapallohistoriassa ja ainakin 70-luvun pikkupelaajien mielessä – ja tietysti Argentiinan kansallissankarina aina ja ikuisesti.

LUE MYÖS: Mahtavaa! Patrik Laineesta todella huikea uutinen – myös Leijonille (KiekkoUutiset.fi)