Lukas Hradecky teki yhden kautta aikojen kovimmista urheilusuorituksista suomalaisittain. Ei vain jalkapallon näkökulmasta vaan kaikki lajit huomioon ottaen. Maailman ylivoimaisesti suurin ja kilpailluin laji, jalkapallo, on omassa suuruusluokassaan hyvässä ja pahassa.

Jalkapallomaailmassa tunnetaan ”neljä suurta”. Tällä tarkoitetaan neljää eurooppalaista suursarjaa, joihin jokainen ammattipelaaja tähtää. Kilpailu on raakaa ja joskus julmaa – jokainen pelipaikka pitää ensin taistella ja sitten pitää. Jalkapallomarkkinat pitävät huolta, että jos homma ei toimi, lähtö tulee.

Joidenkin mielipiteiden mukaan suuria olisi viisi eli Ranska olisi mukana Englannin, Saksan, Italian ja Espanjan kanssa. Mutta Ranskakin, pienellä PSG-varauksella, on kasvattajasarja. Parhaat pelaajat siirtyvät hyvin nopeasti neljään suurempaan, kuten sanottua, pienellä PSG:n massiivisen palkkapotin mukanaan tuomin poikkeuksin. Mutta jos mittarina pitää Mestarien liigaa, tilasto on tyly: edellisen kerran isokorvainen pokaali matkasi muualle kuin neljään suureen, tapahtui 2003-04, kun Jose Mourinhon Porto vei kilpailun. Eli kaksi vuosikymmentä sitten.

Suomalaispelaajat eivät ole neljän suuren mestaruuksia juuri voittaneet. Pekka Lagerblom oli aikoinaan mukana Werder Bremenin mestaruusvuonna ja Pasi Rautiainen oli Bayernin listoilla vielä aiemmin. Jari Litmanen voitti Hollannin mestaruuksia Ajaxissa – tuolloin Ajax oli itsessään yksi Euroopan suurimmista seuroista, mutta sarja ei sitä ollut. Sami Hyypiä napsi ison läjän erilaisia cup-voittoja, mutta Valioliigan tai Bundesliigan mestaruutta ei tullut.

Kapteeni Lukas Hradecky katkaisi putken

Lukas Hradecky katkaisi tämän putken. Hän on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka voitti Bundesliigan suuressa pelillisessä roolissa ja vieläpä kapteenina. Saksassa kapteenius ei ole vain seremoniallinen tehtävä vaan kapteenin velvollisuuksiin kuuluu paljon asioita. Nämä tehtävät Hradecky on hoitanut loistavasti. Jo ylipäänsä se, että näissä suursarjoissa on suomalainen kapteeni, on todella kova juttu. Mestaruusjoukkueen kapteenius taas vielä monta kertaa isompi saavutus.

Vaikka kyseessä ei ole vertailukelpoinen asia, jääkiekkohullussa Suomessa voisi jotenkin käyttää verrokkina NHL-jääkiekkoa. Kaikki neljä suurta jalkapallosarjaa ovat itsessään ”NHL”. Sitä, että Hradecky tulee noutamaan viimeisen kierroksen jälkeen Bundesliigan voittolautasen kapteenina, voi hyvin verrata siihen, että suomalainen voittaisi NHL:n joukkueensa kapteenina. Voi tietysti olla, että näin tapahtuukin, jos Florida Stanley Cupin keväällä voittaisi. Mutta lähtökohtaisesti, jääkiekko ei ole globaalisti samassa sarjassa jalkapallon kanssa, vaikka upea laji ja joissakin maissa todella suosittu ja harrastettu laji onkin.

Lukas Hradeckyn saavutus nostaa hänet viimeistään nyt samaan painoluokkaan Jari Litmasen ja Sami Hyypiän kanssa. Kumpikin näistä pelasi upeat urat, voittivat Mestarien liigan ja paljon muitakin kannuja. Kumpikin pelasi yli sata A-maaottelua – ja kumpikin on valittu Vuoden Urheilijaksi Suomessa. Niin on tosin Lukas Hradeckykin ja on hyvin mahdollista, että sama toistuu tänä vuonna. Mutta Hradeckylla on jotain, mitä Litmaselta ja Hyypiältä puuttui: pelaaminen Suomen kanssa arvokisoissa ja suurmaan mestaruus. Ja mitä A-maaottelumääriin tulee, Lukas Hradecky tulee olemaan seuraava sadan A-maaottelun mies, jos terveenä pysyy ja halua Huuhkajissa jatkamiseen on.

Sympaattinen, oluesta pitävä turkulainen ansaitsi tähtihetkensä omien fanien edessä. Pitkälle hänenkin ansiostaan Leverkusenin lempinimi ”Neverkusen” voidaan vetää pöntöstä alas. He ovat nyt Saksan mestareita, kapteeni Lukas Hradeckyn johdolla.

Hannu Siltanen