Miesten lentopallomaajoukkueen Euroopan Kultainen liiga jatkui sunnuntaina jo puoliltapäivin Espanjan Gijonissa tappiolla isäntämaalle erin 1-3 (21-25, 25-19, 24-26, 21-25).

Espanja oli erityisesti torjuntapelissä selkeästi Suomea edellä vieden torjuntapisteet 15-6. Myös hakkuripeli meni isännille Augusto Coliton (22/+13) myötä. Suomella vastaanotto oli edelleen mainiota ja hyökkäystehoissa ei numeroissa ollut eroa (Suomi 43%, Espanja 44%). Luka Marttila oli Veljesten tehokkain (21/+8) ja paras vastaanottaja. Loppua kohden lämmennyt Joonas Jokela teki (14/+2).

Tappion myötä Suomen toiveet Kroatian Final 4 -lopputurnaukseen pääsystä kokivat selkeän iskun. Mahdollisuuksia kahdella voitolla lopuista peleistä sinne on, mutta myös muiden apuja jo tarvitaan.

– Jatkopallohyökkäyksissä ei oltu tänään ihan parhaimmillaan, meillä oli vähän epätarkkuuksia eikä päästy hyville hyökkäyspaikoille. Sen Espanja teki selkeästi paremmin. Heidän ykköshyökkäystä ei saatu oikein kuriin, tulivat tosi hyvillä tehoilla. Espanjan hyvä torjunta oli aika lailla tulos meidän heikoista hyökkäyspaikoista, sanoi päävalmentaja Olli Kunnari.

Avauserä oli ensimmäisen puolikkaan osalta hyvin tasainen, jonka jälkeen Coliton syöttövuoro repäisi Espanjalle Suomen 13-11 -johdosta tilanteen 14-17:ään. Kotijoukkueen sideout piti mainiosti loppuerän, kun Suomen syöttö ei tehnyt tuhoa odotetulla tavalla. Luka Marttila oli Veljesten selkeä ykkönen erässä (7/+6). Erä Espanjalle 21-15.

Joonas Jokela tuli hakkuriksi toiseen erään Aaro Nikulan tilalle. Erän alkuvaikauksista (3-7) Suomi selvisi komeasti, kun muutaman erikoisen tuomion jälkeen se syttyi peliin. Luka Marttilan syöttövuoro käänsi erän tällä kertaa lopullisesti (25-19).

Espanja otti kolmannenkin erän alusta otteen ja vaikka Suomi pääsi kiinni heidän peliin, Augusto Coliton ässä toisella eräpallolla päätti erän isännille 24-26. Espanjan hyökkäyspeli oli ottelun tehokkainta (58%) ja torjuntojakin he ottivat viisi. Suomi tuskaili edelleen hakkuripelinsä kanssa.

– Meillä oli omat mahdollisuutemme kolmannessa erässä, joka kääntyi sitten niukasti Espanjalle. Jos tuo olisi saatu käännettyä, niin peli olisi ollut taas ihan erilainen, Kunnari pohti.

Niko Suihkonen (kuvassa) tuli neljänteen erään Antti Ronkaisen tilalle. Espanjan torjunta luki yhä paremmin Veljesten peliä ja sitkeästä taistelusta huolimatta Suomi ei saanut haluamaansa virettä päälle. Espanja revitteli lopussa selvään erävoittoon.

Veljekset jatkavat matkaansa lohkovaiheen päätösturnaukseen Tsekin Karlovy Varyyn. Siellä torstaina on vastassa kello 18.30 isäntämaa Tsekki ja perjantaina kello 18.00 Romania. Molemmat vastustajista taistelee tiukasti myös Final 4 -paikoista.

Euroopan rankingin 15:nnen ja 17:nnen välinen kohtaaminen oli kautta aikain maiden välillä 35:s. Voitot ovat Suomelle 18-17.