PARIISI. Suomella ei ole edustusta Pariisin olympiakisojen telinevoimistelukilpailuissa, mutta tuomaristossa suomalaisosaamista nähdään. Merkittävän uran voimistelutuomarina tehnyt Marja Räisänen valittiin tuomariksi Pariisin kisoihin.

– Ensimmäiset olympialaiset ovat minulle. 35-vuotisen uran olen tehnyt kansainvälisenä tuomarina. Kolmet universiadit ja esiolympialaiset ja 11 MM-kisat ja 18 EM-kisat, Räisänen kommentoi.

Voimistelussa olympiatason tuomariksi pääsyllä on todella tiukat kriteerit. Yksikin virhe estää olympiapestin armotta.

– Taustalla vaikuttavat useammat asiat. Pitää olla tuomarikortti kahdelta olympiadilta ja on pitänyt olla kahdet MM-kisat. Lisäksi vaikuttaa kerran neljässä vuodessa tehtävä tuomarikoe. Joulukuussa pitää uusia se itselläni. Siellä on neljä kategoriaa ja vain ykkös- ja kakkoskategorian tuomarit voivat tulla kutsutuiksi olympialaisiin, Räisänen taustoittaa.

Räsäsen pääsy olympialaisiin onkin merkittävä saavutus. Urheilijoita pääsee olympiakisojen telinevoimisteluihin 192 mutta tuomareita vain 28.

– Vaikuttavat kaikki MM-kisat ja muut kilpailut, joissa olen pisteitä laittanut, niin mun pisteitä verrataan samalla telineellä olleisiin muihin tuomareihin sekä niin sanottuihin kontrollipisteisiin, joita KOK:ssa tehdään jälkikäteen videoanalyysilla. Siitä tulee iso kokonaisuus. 28 parasta sai kutsun tulla erotuomareiksi olympialaisiin, jatkaa Räisänen.

Voimistelua on vuosikymmeniä arvosteltu tuomaripainotteiseksi lajiksi. Joskus takavuosina tilanne on voinut olla lajin tuomaroinnin suhteen heikompi, mutta nykyään puolueelliset tuomarit karsiutuvat lajista armotta.

– Tuomareilla ei saa olla punaista merkintää. Varoitusta mistään kisoista. Punainen merkintä tulee siitä, että jos olisin vaikka viime syksyn MM-kisoissa antanut suomalaiselle Kaia Tanskaselle pisteitä 0,35 ylempänä kuin lopullinen verrattava kontrollipiste, niin olisin saanut punaisen merkinnän, että suosin omaa voimistelijaa. Silloin on lopullisesti ulkona olympialistalta, Räisänen ilmoittaa.

Räisänen tekee selväksi, että tuomarointi on hyvin tarkka prosessi, jossa kaikki dokumentoidaan.

– Ymmärrän sen kritiikin, mutta mielelläni tarkentaisin, että me ei todellakaan hatusta vedetä niitä pisteitä. Me käytetään symboleja. Kärrynpyörän symboli on x-kirjain. Käsilläseisonnan symboli on huutomerkki, Näitä symboleja on yli 700. 200 on sellaisia, joita aktiivisesti käytän arvostellessa. Kun katson voimistelijan suorituksia, kirjoitan samaan aikaan paperille symboleja ja jokaisen symbolin alle mahdollisen vähennyksen.

– Kun voimistelija on lopettanut sarjansa, niin sitten se on matematiikkaa. Lasken vähennykset yhteensä. Tuomarina on pystyttävä näyttämään jälkikäteen paperit ylituomarille, mihin vähennykset pohjautuvat, hän lisää.

Haastattelu: Otto Palojärvi