Elli Punto voitti suunnistuksen nuorten maailmanmestaruuden sprintissä tiistaina Plzeňin kaupungissa Tšekissä. Espoon Suuntaa edustava suunnistaja jakoi maailmanmestaruuden samalla ajalla yhdessä Tšekin Michaela Novotnan kanssa. Erittäin tiukassa sekuntitaistossa sveitsiläinen pronssimitalisti Henriette Radzikowski jäi kaksikolle neljä sekuntia.

Suomalaismestari oli kilpailun jälkeen tunteikkaalla päällä. Tunteiden ja ajatusten kasaaminen sanoiksi oli vaikeaa.

– On tämä aivan käsittämätön tunne. Nyt voin vain sanoa olevani superiloinen. Suoritus oli aika lailla täydellinen. Kaikista reitinvalinnoista en ole varma, miten ne onnistuivat, mutta suunnistus oli sujuvaa ja juoksu kulki, Punto kuvailee Suomen Suunnistusliiton tiedotteessa.

Tiistain sprintti oli teknisesti vaativampi kuin maanantain juoksuvoimaa vaatinut sprinttiviesti. Radalla koeteltiin reitinvalintataitoja, sillä järjestäjä oli blokannut osan kaupungin kaduista tekoaidoilla vaativamman kilpailun mahdollistamiseksi.

Vielä noin 400 metriä ennen maalia Punto oli viisi sekuntia Tsekin Michaela Novotnaa perässä, mutta erittäin vauhdikas juoksu viimeiselle rastille ja maaliin toi hänet tasoihin Novotnan kanssa.

– Ilmeisesti olin muita nopeampi lopussa. En oikein osaa muuta sanoa, kun että kuulin jo kuulutukset ja aivan kaikki oli pelissä, Punto toteaa.

Maanantain sprinttiviestissä Suomi oli seitsemäs. Avausosuutta suunnistanut Punto toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon kärjessä, mikä oli jo hyvä merkki ennen tiistain henkilökohtaista sprinttiä.

– Eilisen jälkeen en miettinyt erityisemmin sijoituksia tai mitalia. Ajattelin, että teen parhaan mahdollisen suorituksen ja se sitten riittää, mihin riittää. Juoksu on tuntunut viimeisen kuukauden ajan erittäin hyvältä ja treenit ovat onnistuneet, Punto kertoo.

Elli Punto on kotoisin Pirkanmaan Sastamalasta. Hän opiskelee Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja valmistuu ylioppilaaksi vuoden päästä. Kesäloman alusta alkaen Punto on asunut jälleen kotonaan Sastamalassa. Hän edustaa Espoon Suuntaa. Punton kasvattajaseura on sastamalalainen Suunta-Sepot ja aiemmin hän on edustanut myös Rasti-Nokiaa. Punto täyttää loppuvuodesta 19 vuotta, joten hän pääsee nuorten MM-kilpailuihin vielä ensi vuonna.