Rooman EM-kisojen 3000 metrin estejuoksussa mainion kuudennen sijan ja Suomen ennätyksen (9.23,28) juossut Ilona Mononen paranteli Kuortaneella sileän 3000 metrin ennätystään uudelle minuuttiluvulle ajalla 8.57,52. Entinen ennätys parani reilu neljä sekuntia.

Se toi hyvätasoisessa kisassa neljännen sijan, kun kärki oli Jodie McCann Irlanti, 8.54,61, Kristine Eikrem Engeset Norja, 8.55,01, ja Lili Anna Vindics-Tóth Unkari, 8.55,97.

Myös viidenneksi juossut Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, paranteli ennätystään peräti 15 sekunnilla aikaan 9.00,43.

Mononen oli tyytyväinen uusiin ennätysnumeroihinsa, mutta hieman parempaakin hän odotti.

– Jouduin vetämään turhan paljon, puolimatkassa kärkeen siirtynyt Mononen toteaa Suomen Urheiluliiton verkkosivuilla.

Rooman EM-kisojen jälkeen Lahden Ahkeran juoksija pääsi maistamaan menestyksen lisämausteista.

– Nyt olen jo laskeutunut todellisuuteen. Elin hetken pilvilinnoissa Rooman onnistumiseni jälkeen, ja se aiheutti psyykkistä ja fyysistä väsymystä. Pieni notkahdus palautumiseen tuli, toteaa Mononen, mutta enemmän tyytyväisenä kuin asiaa harmitellen.

Mononen on vahvasti menossa myös Pariisin olympialaisten estejuoksuun.

– Olen juuri ja juuri rankingissa sisällä, mutta olisi hyvä saada Kalevan kisoista vielä hyvä tulos ja voitto, jotka antaisivat lisäpisteitä.

Naisten 3000 metrin juoksussa tehtiin roppakaupalla uusia ennätyksiä, muun muassa HKV:n Janette Vänttinen, joka oli kisan kuudes ajalla 9.31,57 entisen ennätyksen parannuttua viidellä sekunnilla.