Viime kaudella Ranskan liigaa ja FIBA Mestarien liigaa pelanneen SIG Strasbourgin valmennuksessa työskennellyt helsinkiläislähtöinen ToPoLan kasvatti Mikko Larkas, 43, valmentaa Ranskassa ensi kaudellakin. Larkas on allekirjoittanut pelikautta 2024-25 koskevan valmentajasopimuksen perinteikkään CSP Limogesin kanssa.

Larkaksella oli alun perin voimassa jatkosopimus SIG Starsbourgin kanssa tulevasta kaudesta, mutta joukkueen päävalmentaja Massimo Cancellieri irtisanottiin kauden päätteeksi. Monen käänteen jälkeen myös Larkas joutui etsimään uuden työnantajan.

Uutta työpaikkaa ei Larkaksen kuitenkaan tarvinnut etsiä pitkään. Perinteikkään CSP Limogesin uusi omistajaporras värväsi viime kaudella Strasbourgissa asuneen Crawford Palmerin general managerikseen ja Larkas oli Palmerin ensimmäisiä rekrytointeja.

– Palmer soitti minulle heti, kun kuuli, etten jatka Strasbourgissa, sanoi pitäneensä Strasbourgissa tekemästäni työstä ja kertoi haluavansa minut ehdottomasti ensi kauden valmennusstaffiinsa, Larkas kiittelee.

CSP Limoges on historiansa aikana voittanut Ranskan mestaruuden yksitoista kertaa ja Euroliigan mestaruudenkin kertaalleen. Viime kaudella joukkue päätyi kuitenkin Ranskan liigassa kymmenenneksi ja koko organisaatio oli hetken vaakalaudalla.

– Uuden omistajaportaan myötä lopputulos oli, että Limoges pelaa Ranskan liigaa ensi kaudellakin. Pääsimme nopeasti Palmerin kanssa yhteisymmärrykseen tulevasta kaudesta. Sopimukseen sisältyi se, että saan koko perheeni mukaan Ranskaan, mikä oli minulle tärkeimpiä asioita neuvotteluissa, Larkas kertoo Suomen Koripalloliiton verkkosivuilla.

Larkas siirtyi viime kaudella Strasbourgiin marraskuun alussa kesken runkosarjakauden. Seitsemän kuukautta kestänyttä Strasbourgin kokemustaan hän kuvailee vaiherikkaaksi.

– Oli mahtava kokemus päästä valmentamaan sekä Euroopan parhaimpiin kansallisiin sarjoihin kuuluvassa Ranskan Pro A:ssa että FIBA:n Mestarien liigassa. Toisaalta joukkue kävi läpi aikamoisen turbulenssin loukkaantumisineen ja pelaajavaihdoksineen. Kaikesta huolimatta olen ylpeä tekemästäni työstä ja siitä, että pystyin auttamaan joukkuetta ja valmennusjohtoa ja selkeästi kehittämään myös pelaajia, Larkas summaa.

CSP Limogesin päävalmentajana toimii ensi kaudella Jean-Marc Dupraz apunaan Mikko Larkas ja Romain Leroy.

Larkas toimi Espoo Teamin päävalmentajana Naisten Korisliigassa 2009–12 ja komensi ryhmänsä vuoden 2011 Suomen cupin mestaruuteen. Espoosta Larkas siirtyi Helsinkiin, missä hän työskenteli Helsinki Seagullsin päävalmentajana 2013–19. Seagulls nousi Larkaksen komennossa Divari A:sta Korisliigaan ja haki SM-pronssia 2018 ja 2019. Vuodet 2019–23 Larkas työskenteli vantaalaisen PuHu Juniorien urheilutoimenjohtajana.

Larkas kuului Susijengin valmennusjohtoon kesästä 2016 kesään 2023 ja valmensi joukkuetta kaksissa EM-kisoissa (2017, 2022) ja yksissä MM-kisoissa (2023). Lisäksi Larkas on luotsannut vuosien aikana lukuisia Suomen juniorimaajoukkueita.