Kuukauden urakka EM-jalkapallossa on ohi. Lopulta mestariksi itsensä pelasi Espanja, joka kaatoi finaalissa Englannin 2-1. Mestaruus oli Espanjalle neljäs ja tällä lukemalla maasta tuli kaikkien aikojen menestynein EM-maa.

Espanja oli ehdottomasti kisojen paras joukkue. Joukkue pelasi seitsemän ottelua, joista voitti jokaisen. Kun vielä muistetaan, mitä maita Espanja pudotti matkan varrella, ei epäilyksiä parhaasta maajoukkueesta jäänyt. Vuorollaan Saksa, Ranska ja finaalissa Englanti kaatuivat.

Ottelun avausmaali syntyi toisen jakson alussa, kun Nico Williams laukoi komeasti pallon alakulmaan. Englanti näytti sen jälkeen sitkeytensä ja tuli tasoihin, kun peliä oli pelattu 73 minuuttia. Vaihdosta kentälle tullut Cole Palmer laukoi tarkasti pallon maaliin.

Tasoituksen jälkeen Englannilla oli oma etsikkoaikansa mennä ohi, mutta Espanja kesti ja otti jälleen pelin hallinnan. Se toi komean tuloksen, kun joukkue pelasi nopealla vastaiskulla Englannin puolustuksen palasiksi ja niin ikään vaihdosta kentälle tullut Mikel Oyarzabal iski pallon maaliin.

Enää tästä Englanti ei toipunut, vaikka lähellä se oli. Daniel Olmo teki pelastuksen maaliviivalta aivan ottelun lopussa, joten tähdetkin olivat Espanjan osalta kohdallaan.

Turnauksen paras joukkue voitti. EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittiin Espanjan keskikentän moottori Rodri, ansaitusti sekin. Englannin pitkä kuiva kausi sai näin jatkoa: edellisen (ja ainoan) kerran Englanti on juhlinut arvokisavoittoa miesten puolella 1966.