Hollannista kuuluu käsittämättömiä uutisia Pariisin olympialaisten suhteen. Maan olympiakomitea on valinnut miesten beach volley -joukkueeseensa lapsenraiskauksesta tuomitun pelaajan.

29-vuotias Steven van de Velde on valittu olympialaisiin parinsa Matthew Immersin kanssa. Pari täyttää kaikki olympialaisten valintakriteerit, mutta kiistanalaisen tilanteesta tekee van de Velden vuonna 2016 saama vankilatuomio.

Van de Velde tuomittiin tuolloin neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen kolmesta lapsenraiskauksesta, jotka tapahtuivat elokuussa 2014.

Van de Velde oli tutustunut Facebookissa 12-vuotiaaseen brittityttöön ja oli matkustanut Hollannin Amsterdamista Iso-Britannian Milton Keynesiin tapaamaan tyttöä. Raiskaukset tapahtuivat tällöin.

Mies sai suorittaa tuomionsa Hollannissa ja hänet vapautettiin jo yhden vuoden istumisen jälkeen. Tämän jälkeen van de Velde jatkoi lentopallouraansa normaaliin tapaan ja on kilpaillut myös kansainvälisesti vuodesta 2018 alkaen.

Hollannin olympiakomitea NOC puolusti olympiavalintaansa BBC Sportin artikkelissa.

– Vapautumisensa jälkeen van de Velde haki ja sai ammatillista neuvontaa. Hän osoitti ympärillään oleville – yksityisesti ja ammatillisesti – itsetutkiskelua ja pohdintaa.

NOC kertoo myös, että van de Velden paluu lajiin täytti Hollannin lentopalloliiton NeVoBo:n asettamat ohjeet organisaation Guidelines Integrity Record -säännöstössä, joka asettaa edellytykset urheilijoille jatkaa kilpailua tuomion jälkeen.

Van de Velde itse on puolustellut ratkaisujaan aiemmin hollantilaishaastattelussa ja NOC:n tiedotteessa.

– En voi peruuttaa sitä, joten minun on kannettava seuraukset. Se on ollut elämäni suurin virhe.

– Vuonna 2016 ja sen jälkeen useat hollantilaiset tiedotusvälineet kiinnittivät myös huomiota tarinaan. Ymmärrän, että ennen maailman suurinta urheilutapahtumaa tämä voi houkutella kansainvälisen median huomiota.